Blanketter & Avtal

Här har vi samlat alla blanketter för dig som är arbetsgivare, anställd eller pensionär inom Svenska kyrkan. Här hittar du också våra olika pensionsavtal.

Har du Acrobat Reader?

För att kunna öppna pdf dokumenten krävs det att du har Acrobat Reader installerat på din dator.

Du kan ladda hem den senaste versionen av programmet här.

Skriv ut och skicka in!

Du kan fylla i blankettens fält direkt i PDF-filen. Observera att blanketten sedan måste skrivas ut och skrivas under innan du skickar in den till oss.

Blanketter - Arbetsgivare

Blankett

Årsrapportering – beställning av manuell registrering

Årsrapportering via blankett. Observera att denna möjlighet endast är öppen för arbetsgivare som inte har tillgång till Svenska kyrkans gemensamma IT-system.

Särskild avtalspension – överenskommelse

Blankett som används vid överenskommelse om särskild avtalspension mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Lathund Pensionsanmälan

Blanketter - Anställd

Född 1958 eller tidigare – Pensionsansökan för dig som är anställd

Du som har en pågående anställning använder denna blankett för att ansöka om utbetalning av din avgiftsbestämda tjänstepension

Född 1958 eller tidigare – Pensionsansökan för dig som tidigare varit anställd

Du som inte längre är anställd inom Svenska kyrkan använder denna blankett för att anmäla uttag av din tjänstepension.

Född 1959 eller senare – Pensionsansökan för dig som är anställd

Du som har en pågående anställning använder denna blankett för att ansöka om utbetalning av din premiebestämda ålderspension.

Född 1959 eller senare – Pensionsansökan för dig som tidigare varit anställd

Återbetalningsskydd – ändring

Du som vill välja eller välja bort återbetalningsskyddet för din premie- eller avgiftsbestämda tjänstepension fyller i denna blankett.

Hälsodeklaration – Återbetalningsskydd

Hälsodeklaration för dig som vill teckna återbetalningsskydd. Behöver ej fyllas i om du tecknar återbetalningsskydd som nyanställd eller på grund av ändrad familjesituation de senaste 12 månaderna.

Återbetalningsskydd – ändring av förmånstagare

Du som vill ändra förmånstagare för återbetalningsskyddet på din premie- eller avgiftsbestämda tjänstepension fyller i och skickar in denna blankett.

Anmälan om inkomst – särskild avtalspension

Du som har särskild avtalspension anmäler förvärvsinkomst, som ska reducera pension från Svenska kyrkan, på den här blanketten.

Blanketter - Pensionär

Anmälan om inkomst – särskild avtalspension

Blankett

Kontoblankett för konto i utlandet

På denna blankett kan du registrera eller ändra ditt kontonummer. Gäller för banker utanför Sverige

Kontoblankett för konto i Sverige

På denna blankett kan du ändra ditt kontonummer. Gäller för banker inom Sverige

Pensionsavtal

TPA18 Svenska kyrkan

Nytt kollektivavtal för anställda inom Svenska kyrkan. Avtalet börjar gälla den 1 januari 2018.

KAP-KL Svenska kyrkan

Aktuellt kollektivavtal för anställda inom Svenska kyrkan.

Kyrkans PFA 2000

Tidigare avtal som gällde mellan 1998-01-01 och 2005-12-31 för anställda födda 1938 och senare (för de födda 1937 eller tidigare fortsatte PA-KL att gälla).

PA-KL

Tidigare avtal som gällde mellan 1985-01-01 och 1997-12-31.

Vanliga frågor just nu

Varför får jag ett pensionsbesked?

Från januari 2021 omfattas Kyrkans pension av ett nytt regelverk, IORP 2, som innebär att alla våra medlemmar får ett pensionsbesked. Pensionsbesked visar vad du har haft för utbetalning under föregående år, både gällande din egen tjänstepension och om du har en efterlevandepension.

Jag tillhör pensionsavtal PA-KL/Äldre avtal och undrar varför inte jag kan se något belopp i mitt pensionsbesked?

På grund av kollektivavtalens regelverk kan man inte i förväg veta hur stor pensionen blir. Vi gör alltid en utredning för att veta om rätt till pension finns och hur stor pensionsutbetalningen blir. Den görs ca 3 månader innan 65 år.

Varför har jag olika beräkningstidpunkter på mina olika förmåner i prognosen?

Senaste tidpunkt för uttag av de olika förmånerna skiljer sig och därför har du som fyllt 65 år olika beräkningstidpunkter i prognosen. För avgiftsbestämd/premiebestämd tjänstepension gäller LAS + 12 månader, som för närvarande är 69 år. För förmånsbestämd tjänstepension gäller 67 år.

Vad innebär det att mitt pensionskapital har ett garanterat belopp?

Garanterat belopp är det framräknade försäkringsbelopp som du är garanterad att erhålla. Det baseras på summan av alla dina inbetalda premier och den garanterade räntan, minus avgifter och skatter.

Varför skiljer prognosen för premiebestämd tjänstepension från i år jämfört med förra året?

Premierna för den premiebestämda tjänstepensionen beräknas utifrån den rapporterade lönen och anställningstiden från din arbetsgivare. En hög lön under en kort anställningsperiod ger höga premier och hög prognos. Efterföljande helårsanställning kan ge en lägre prognos.