Planera din pension med nya pensionsprognosen

Hur stor skillnad gör det om jag jobbar kvar ett år till? Hur mycket mer får jag varje månad med en kortare utbetalningstid? Den nya funktionen pensionsprognosen på Mina sidor hjälper dig att simulera hur stor tjänstepensionen blir.

Det är mycket att ta ställning till när det är dags att gå i pension. När det gäller den premiebestämda tjänstepensionen kan du till exempel välja om du vill ha den utbetald så länge du lever eller under en bestämd tid på 15, 10 eller 5 år. 

För att få en bättre bild av vilken skillnad det valet gör kan du använda pensionsprognosen på Mina sidor. Den simulerar storleken på ditt månadsbelopp med de olika alternativen. 

– Du fyller bara i vilket år och vilken månad du vill börja ta ut din pension. Du behöver till exempel inte uppskatta hur stor din slutårslön kommer att bli, utan beräkningen baseras på de data vi har och simulerar den förväntade löneutvecklingen baserat på din ålder. På så sätt får du en så rättvisande prognos som möjligt, förklarar Ulrika Staaf, pensionsspecialist på Kyrkans pensions kundservice.

Många anställda inom Svenska kyrkan omfattas av mer än en pensionsförmån. Det innebär att du exempelvis kan ha både en premiebestämd och en förmånsbestämd tjänstepension. På Mina sidor ser du dina olika förmåner och kan få en prognos på månadsbeloppet för var och en av dem.

– Nytt är också att du får upp de förväntade beloppen när du gör din pensionsansökan på Mina sidor. Det ger en bättre överblick och gör det lättare att jämföra månadsbeloppet vid olika utbetalningstider, säger Ulrika Staaf.

Fler och fler ser fördelarna med att använda Mina sidor i stället för att göra pensionsansökan via blankett. Det är säkrare, post kan komma bort, och du kan alltid logga in och kontrollera dina uppgifter.

På Mina sidor anmäler du också vilket konto du vill ha din pension utbetald till. 

– Idag kan du göra i stort sett allt på Mina sidor. Det är en användarvänlig sida, med en tydlig struktur som gör det enkelt att hitta rätt, säger Ulrika Staaf. 

Här hittar du din pensionsprognos

 

 1. Logga in på Mina sidor med bank-id eller Freja eID. I spalten till vänster hittar du rubriken ”Prognos pension”.
 2. Kryssa i de förmåner du vill simulera ditt månadsbelopp för.
 3. Välj startdatum (månad och år), som du vill simulera ditt pensionsuttag ifrån. Du får nu upp en prognos på hur stort månadsbeloppet blir vid uttag livsvarigt samt vid 15, 10 och 5 år.

Mer på Mina sidor 

På Mina sidor kan du:

 • Se ditt aktuella pensionskapital och göra en prognos på uttaget av din tjänstepension.
  Se nuvarande och tidigare anställningar inom Svenska kyrkan.
 • Se din lön, som arbetsgivaren rapporterar in en gång om året. 
 • Se vilket efterlevandeskydd du har.
 •  Ansöka om att ta ut din pension.
 • Anmäla konto för pensionsutbetalning.
 • Ange och ändra kontaktuppgifter.
 • Hitta alla dina brev och utskick från Kyrkans pension.