Tjänstepensionen ger trygghet genom livet

Den dagen du ska gå i pension kanske känns avlägsen, men visste du att din tjänstepension innehåller försäkringar som gäller redan idag och ger en ekonomisk trygghet för dina kära? När du blir sambo, gifter dig eller skaffar barn, så kan det vara läge att fundera igenom om du vill ha återbetalningsskydd på tjänstepensionen.

Din tjänstepension består av tre olika försäkringar: den avgiftsbestämda tjänstepensionen, en förmånsbestämd tjänstepension och en efterlevandepension.

På den avgiftsbestämda tjänstepensionen kan du, som en extra trygghet, välja att ha återbetalningsskydd. Det innebär att de pensionspengar du tjänat in betalas ut till din familj om du avlider – oavsett om du fortfarande är mitt i arbetslivet eller redan har gått i pension.

– Vi får väldigt mycket frågor om återbetalningsskyddet. Det är viktigt att veta att det är något som du själv kan påverka – och att du måste göra ett aktivt val, säger Sylvia Edler, försäkringsadministrationsansvarig på Kyrkans pensionskassa.

Det kostar inget extra att ha återbetalningsskydd, men du får ett högre pensionskapital om du väljer att inte ha återbetalningsskydd. Detta beror på att du får ta del av arvsvinster från andra försäkrade.

Sista chansen att lägga till eller ta bort återbetalningsskyddet har du när du gör ansökan om att ta ut din pension. Du har också möjlighet att välja vem eller vilka som ska få din pension om du avlider genom att ange förmånstagare.

– Det här är saker som man helst inte vill tänka på, men om något förändras i din privata situation, till exempel om du blir förälder, gifter dig eller separerar, så är det viktigt att se över dina val. De påverkar både dig och din familj, säger Sylvia Edler.

Självklart ser behovet olika ut beroende på var i livet du befinner dig – om du är singel, sambo, gift eller frånskild. Med små barn att försörja kan återbetalningsskyddet vara en viktig trygghet, men kanske behövs det inte längre när de har flyttat hemifrån?

Innan man gör val av återbetalningsskydd bör man även -beakta att det redan i avtalet ingår både en efterlevande-pension och en TGL (tjänstegrupplivförsäkring) som utbetalas vid ett eventuellt dödsfall.